My Ads

Islanda

Share

Trimis de Ion

Islandezii nu au nume de familie cum ar fi Ionescu sau Popescu, în schimb poarta numele tatalui cu sufixul -son (daca e vorba de un baiat) sau -dottir (daca e vorba de o fata). Deci numele unui barbat numit Thor Sigurdsson înseamna ca e Thor, fiul lui Sigurd.
Din cauza obiceiului de mai sus cartea de telefoane din Islanda este ordonata dupa numele mic si nu dupa numele de familie cum e în alte parti. Deci daca cauti Thor Sigurdsson trebuie sa te uiti la litera T.

Tot din aceasta cauza islandezii nu folosesc formula “domnul” sau “doamna” sau chiar “domnisoara” – folosesc doar numele, chiar si când discuta cu presedintele tarii (de parca te-ai adresa cu “Traian” lui Basescu).

Denumirea de gheiser provine din limba islandeza. La originea denumirii sta numele unui anumit izvor faimos intermitent de apa fierbinte – Geysir – care nu mai e activ.

În Islanda se vorbeste limba islandeza, o limba asemanatoare cu cea norvegiana folosita acum 1000 de ani.

Democratia islandeza este printre cele mai vechi din lume, parlamentul tarii a fost fondat în anul 930 e.n.

Apa de robinet este pompata din izvor direct în casele islandezilor, este destul de pura ca sa nu necesite nici o filtrare.

Apa calda din casele islandezilor provine din gheisere si izvoare calde (îi invidiez pentru facturile mici la întretinere).

Islanda are multe râuri si multe hidrocentrale, deci curentul e foarte ieftin la ei. De fapt e destul de ieftin ca sa merite transportul bauxitei la ei si transformarea sa în aluminiu.

Islanda nu este atât de rece precum va imaginati. Temperatura medie de iarna din Reykiavik este de 1 grad Celsius, mult mai cald ca în Miercurea-Ciuc. Cauza: Curentul Golfului.

Islanda e o tara verde – din cauza temperaturilor relativ ridicate si cantitatii mari de precipitatii vegetatia abunda (desi au paduri putine).

Islanda este doar putin spre sud de la Cercul Arctic, deci zilele de vara si noptile de iarna sunt lungi – pe 21 decembrie soarele rasare la 11:30 si apune la 3:30, iar pe 21 iunie soarele apune pe la miezul noptii si rasare la ora 3:00 dimineata.

Islanda nu are armata, nu are marina si nici forte aeriene.

Peste 93% dintre islandezi sunt conectati la Internet. Un oras islandez, Seltjarnarnes a fost primul a carui locuitori s-au conectat la internet broadband în proportie de 100%. Conexiunea folosita în zonele cele mai populate a tarii este ADSL2+ (pâna la 24 Mbit/s downstream si pâna la 3.5 Mbit/s upstream)

Potrivit unui sondaj recent, islandezii sunt printre cei mai multumiti europeni de conditiile lor de viata.

Share

Leave a Reply

  

  

  

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>